Alex. Chimu

Pro Area | Creative Writing | Digital Marketing | Web Development
Personal area | Food | DIY | Lifelong Learning

Blog personal

Alianţa Minţilor Superioare

14 martie 2011.Alex. Chimu.0 Likes.2 Comments

Aşa cum spuneam în articolul despre planificarea organizată, revin cu un articol despre cooperare. Mai precis, despre Mintea Superioară.
Puterea Minţilor Superioare reprezintă cel de-al nouălea pas către îmbogăţire, din cartea De la Idee la Bani, de Napoleon Hill.
Acest articol are doar scop introductiv, vreau să îţi prezint pe scurt viziunea lui Hill despre cooperare şi nu numai.

“Mintea Superioară” poate fi definită drept: “coordonare a cunoştinţelor şi efortului, într-un spirit de armonie între doi sau mai mulţi oameni care doresc să atingă un anume scop bine definit.”

Orice persoană care se înconjoară de sfaturile şi cooperarea personală a unui grup de oameni dispuşi să-i ofere un sprijin sincer într-un spirit de armonie perfectă, poate obţine avantaje economice. Această formă de cooperare concertată a stat la baza oricărei mari averi.

Mintea omului este o formă de energie, o parte din ea fiind de natură spirituală. Atunci când minţile a doi oameni se îmbină armonios, energia lor spirituală se combină şi formează faza “fizică” a minţii Superioare.

Atunci când un grup de creiere individuale se coordonează şi funcţionează armonios, energia sporită creată prin această unire se pune la dispoziţia fiecărui creier din grup.

Am văzut în primul articol ce înţelege Napoleon Hill, în cartea De la Idee la Bani, când se referă la Alianţa Minţilor Superioare (AMS). Modelul de la care s-a inspirat a fost Andrew Carnegie.
Şi totuşi, de ce a dedicat Hill un capitol aparte acestui concept care pare a avea multe similitudini cu lucrul în echipă? Tocmai pentru că AMS nu este legată de lucrul în echipă, ci de puterea de a folosi o cantitate mai mare de capacitate mentală decât cea care îţi aparţine. Este legată de cooperarea în spiritul armoniei, având ca scop accesarea unui rezervor mult mai mare de cunoştinţe, numit Inteligenţa Infinită.
Sună oleacă ezoteric ce îţi spun eu? Citeşte în continuare.
Cele mai importante surse de energie pe care le identifică Napoleon Hill sunt:
1. Acumularea de experienţă;
2. Experimentul şi cercetarea;
3. Inteligenţa Infinită, aceasta fiind responsabilă cu furnizarea aşa-numitelor momente de inspiraţie şi a ideilor venite “din neant”, “de nicăieri”, “deodată”. Se ştie, de ceva vreme încoace, că fiinţa umană este un rezervor de energie, că noi avem înmagazinată energie în fiecare fibră şi celulă a corpului nostru.
Mă opresc aici cu studiul energiei, există o abordare de ordin spiritual pe care o voi lăsa deoparte în acest articol. Creierul, fiind şi el format din celule, are energie înmagazinată.

Avem în vedere o cooperare între doi sau mai mulţi oameni (de regulă, un număr cât mai mic, pentru că o grupare mare de oameni îşi pierde mult mai uşor focalizarea), care au un scop comun (scop ce depinde esenţial de focalizare) şi care acţionează în spiritul armoniei, credinţei şi al perseverenţei.
Atunci când minţile acestor oameni ajung la un nivel profund de acord, energia înmagazinată în creierul fiecăruia se cumulează, rezultând o cantitate mai mare de energie. Această energie cumulată, fiind mai puternică, permite accesarea Inteligenţe Infinite şi furnizarea unor idei inspirate care ajută la progresul fiecărui membru din grup.
Astfel, pe baza acestor idei geniale grupul creează planuri şi acţionează organizat, concertat.
Ezoteric, neezoteric, această Alianţă stă la baza geniului, la baza oricărei mari averi. Pentru că singuri suntem mult mai săraci şi mai neputincioşi. Nu ai nevoie de un plan pentru sărăcie.

Am să arunc acum în ecuaţie o afirmaţie a lui Stephen R. Covey: “Interdependenţa reprezintă o valoarea mult mai importantă decât independenţa”.

Chiar dacă nu am făcut prea multă lumină în acest subiect, scopul meu este să îţi “gâdil” interesul, să îţi atrag atenţia că este posibil să colaborezi cu nişte oameni mult mai intens decât este posibil prin formarea unei echipe cu aceştia.
Personal, am experimentat acest principiu împreună cu doi prieteni foarte buni şi rezultatele nu ezită să apară.
Nu am încheiat subiectul, îţi voi pune la dispoziţie şi o schemă a principalelor puncte de reper în Alianţa Minţilor Superioare.

Oricine a strâns o avere însemnată a recunoscut existenţa acestui râu al vieţii. El are la bază procesul de gândire al oamenilor. Emoţiile pozitive de gândire zămislesc partea râului care poartă oamenii către avere. Emoţiile negative formează jumătatea care îi duce către sărăcie.

Napoleon Hill, despre AMS

În Ghidul de lectură al cărţii De la Idee la Bani se prezintă concis câteva caracteristici ale unui grup de oameni care colaborează conform principiului AMS. Am extras acele caracteristici, am mai adăugat o brumă de idei personale şi am creat o hartă mentală (“mind map” sună mai bine 😉 ) care să prezinte detaliile într-o formă închegată şi unitară.
Recunosc că nu e o hartă foarte frumoasă, însă programul de mind-mapping pe care îl folosesc (Free Mind) are capacităţi limitate. În consecinţă, te rog să îmi dai de veste dacă ştii un alt program de mind-mapping mai frumos (şi total gratuit… nu freeware/shareware/etc.).
Iată harta: Alianta Mintilor Superioare

E posibil ca această hartă mentală să ţi se pară un pic haotică şi ciudat structurată. În cazul în care nu ştii la ce se referă termenul de “mind map”, îţi recomand, ca de obicei, să citeşti pe Wikipedia, articolul în limba engleză.

Dacă doreşti să discutăm pe marginea acestei hărţi, să îţi explic fiecare termen şi detaliu inclus în ea, contactează-mă. Şi nu numai. Dacă eşti decis să formezi un grup de tipul AMS, cu mare bucurie îţi ofer sfaturile şi consultanţa mea.

Comments (2)

  • adrian . 15 martie 2011 . Răspunde

    Alex, nu vreau sa fac un comentariu acum ci doar sa-ti recomand cartea lui Donald Trump, care de altfel a afarut si ca supliment la revista Capital, “Nu renunta acum”! Te asigur, ca nu iti va parea rau de lectura!

    • Alex. Chimu . 17 martie 2011 . Răspunde

      Multumesc pentru recomandare 🙂

Add comment

Kopy Theme . Proudly powered by WordPress . Created by IshYoBoy.com