De la Idee la Bani (Think and Grow Rich) este una dintre cele mai de succes cărţi motivaţionale şi de dezvoltare personală din câte au exista vreodată. De când a fost publicată, în 1937, s-a vândut în toată lumea, în peste 30 de milioane de exemplare şi încă este reeditată. Cât despre numărul oamenilor care au citit-o… Nu exagerez dacă presupun că este cel puţin dublu.
Cu siguranţă un best-seller absolut.
Ei bine, de ce? De ce au considerat atâtea milioane de oameni că această carte merită să ocupe un loc în biblioteca lor?
E simplu. Această carte îţi va schimba viaţa de la prima lectură, de la prima pagină. Şi îţi va releva noi şi noi orizonturi cu fiecare lectură suplimentară. De fapt, de-abia la a doua lectură începi să simţi puterea care stă ascunsă printre rânduri.
Însă… e normal ca întâi de toate să afli cine este autorul şi care este povestea vieţii sale.
Pe Wikipedia, articolul în limba română despre Napoleon Hill este tradus de mine după versiunea în engleză a biografiei lui Hill de pe Wikipedia. Articolul în limba engleză prezintă clar şi succint povestea lui Hill.
Pe Bookblog, Andrei Roşca a publicat câteva date biografice foarte interesante ale lui Napoleon Hill.
Acum doi ani am citit prima dată cartea, în română, apărută la editura Curtea Veche în 1998.
Iată biografia autorului, extrasă din carte.
NAPOLEON HILL s-a născut într-o cabană minusculă, undeva în Virginia. Şi-a început cariera la 13 ani, ca reporter la câteva ziare de provincie. A devenit cel mai important specialist în filozofia succesului şi cel mai cunoscut autor de cărţi în acest domeniu, între care: You Can Work Your Own Miracles, The Master-Key to Riches, Grow Rich through Persuasion etc. Cel mai mare succes l-a avut cu Think and Grow Rich, devenită, cu cele peste 20 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume, o carte clasică a educaţiei prin autocunoaştere şi acţiune. Fundaţia “Napoleon Hill” continuă cu succes promovarea principiilor întemeietorului ei.
Pe scurt, cartea promovează, explică, detaliază o filozofie a împlinirii individuale (întocmită pe parcursul a 20 de ani de studiu), bazată pe formula secretă a lui Andrew Carnegie [ro] [en]. Formulă deloc ezoterică, ci chiar extrem de simplă în teorie. Formula lui Carnegie, baza şi garantul succesului său fulminant era:
Orice gând zămislit de minte poate deveni realitate.
Nucleul cărţii este constituit de 13 principii derivate din formula lui Carnegie:
– Dorinţa Arzătoare;
– Credinţa;
– Autosugestia;
– Cunoştinţele Specializate;
– Imaginaţia;
– Planificarea Organizată;
– Hotărârea;
– Perseverenţa;
– Alianţa Minţilor Superioare;
– Misterul Transferului Energiei Sexuale;
– Subconştientul;
– Creierul;
– Al Şaselea Simţ.
După cum a menţionat Andrei Roşca, Hill a intervievat peste 500 de oameni de succes pentru a găsi formula succesului lor. Printre aceştia, autorul menţioneză în prefaţă pe Henry Ford, Thomas Edison, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Alexander Graham Bell, King Gillette, John D. Rockefeller.
Nu aş putea face un rezumat al acestei cărţi, este atât de important fiecare capitol, fiecare paragraf, încât a vorbi la general despre ea ar fi inutil. Aşa că voi continua relatările despre experienţa studierii acestei cărţi în câteva articole viitoare.
M-U-L-T mai util decât să îmi citeşti articolele este să iei şi să studiezi cartea, chiar dacă ai mai citit-o până acum.
Eu am avut prilejul să fac rost de ghidul de lectură al cărţii, editat de Curtea Veche Publishing. Nu ştiu dacă mai există în depozitele lor vreun exemplar al ghidului (chiar şi atunci, prin 2007, au căutat oleacă prin depozit până să dea de el), dar merită să întrebi.
Recomandarea mea este să tragi cartea la xerox (după ce ai cumpărat-o, în prealabil 🙂 ), format 2/1, faţă-verso, legată cu un arc puţin mai mare (zău, poate face diferenţa dintre o lectură plăcută şi una condimentată cu nervi). Astfel, vei avea loc să faci notiţe mai ample pe marginea foilor, aspect extrem de important în studiul cărţii. Fără notiţe şi însemnări personale legate de text, nu vei beneficia la maxim de potenţialul extraordinar al ideilor conţinute.
Şi nu te grăbi să termini cartea, nu îţi propune să o termini în x zile, ci parcurge textul cu relaxare şi degajare, făcând pauze oricând simţi că ai ajuns la o idee la care ai nevoie să poposeşti pentru a o înţelege mai bine. Eu am studiat cartea timp de două luni, la a doua lectură.
Fă scheme.
S-U-B-L-I-N-I-A-Z-Ă. MULTICOLOR.
Încercuieşte.
Nu sări peste nicio întrebare la care ţi se cere să răspunzi.
Nu ignora nicio întrebare care îţi vine în minte.
Ia notiţe şi separat, pe un caiet. transcrie citatele care îţi atrag atenţia.
Trece toate ideile prin prisma minţii tale, gândeşte-te permanent ce şi cât ţi se aplică ţie.
Dacă nu faci rost de ghidul de lectură, contactează-mă şi îţi voi oferi multe alte explicaţii legate de sfaturile de lectură din ghid.
În finalul acestui articol stufos, dar extrem de util pentru tine, îţi ofer unul dintre sutele de citate memorabile din carte:
Una dintre cele mai mari slăbiciuni ale omenirii este frecvenţa cu care se foloseşte cuvântul “imposibil”. Acest cuvânt cunoaşte toate regulile care nu funcţionează. Şi toate lucrurile ce nu pot fi făcute. Cartea aceasta a fost scrisă pentru cei care caută reguli ce le-au adus altora succesul, şi sunt gata să rişte TOTUL pe aceste reguli.
"De-aia scriu,
Să-nțelegi că niciodată nu-i târziu
Să mai schimbi ceva în tine, vreau să știu
Cine vine lângă mine în pustiu."
Scriu pentru că am întrebări.
Scriu pentru că întrebările creează răspunsurile.
Scriu pentru că îmi pasă ce răspunsuri îmi influenţează viaţa.
Scriu pentru că viaţa pe Pământ nu ţine la nesfârşit.
“Boem incorigibil,
Dosar cu foi nescrise,
Un creator teribil
Alimentat de vise…”
Comments (1)
Add comment