Alex. Chimu

Pro Area | Creative Writing | Digital Marketing | Web Development
Personal area | Food | DIY | Lifelong Learning

Blog personal

Marketingul care stârneşte şi cel care prosteşte

24 februarie 2014.Alex. Chimu.0 Likes.0 Comments

Asa, pe scurt, ca de obicei.

Tocmai ce mi-am adus aminte de initiativa baiatului care strangea 100 000 de like-uri pe Facebook pentru a se insura cu aleasa inimii lui. A primit like-urile pe care le cerea si acum aflu ca initiativa era de fapt o campanie marca Pro TV de promovare a unui serial oarecare, la fel de obscur ca mai toate serialele romanesti din ultima vreme. Dupa ce s-a dat in vileag ceea ce destui banuiau, au scazut like-urile la aproximativ 95 000. 5000 de fani si-au retras “votul” simtindu-se dezamagiti de faptul ca au fost dusi de nas.

Acest aspect imi permite sa trag cateva concluzii:

se verifica inca odata teoria lui 5%: 5% din populatie detine 95% din bogatia totala; sunt acei oameni care isi permit sa gandeasca, sa vada dincolo de aparente. 5000 de oameni au pus initial botul si apoi s-au desteptat. E OK, macar asa.

95 000 de oameni sunt in continuare de acord si chiar lauda faptul ca si-au luat-o in buba sustinand ceva ce pentru parintii mei, sau chiar pentru bunici ar fi o rusine: sa ceri acordul a 100 000 de oameni ca sa te insori, sau ca sa te lase parintii fetei sa o iei de nevasta. Adica, da-o naibii de treaba! Numai mie mi se pare o tampenie ca un BARBAT sa faca asa ceva? Vreau sa am in viata modele masculine cat mai valabile ca sa ajung si eu in timp sa fiu un model masculin la randul meu, iar sa sustin asa ceva ar insemna pur si simplu “sa n-am coaie”. Inteleg sa fiu romantic, inteleg sa fiu sensibil si emotional cand imprejurarile o cer, dar modelul impus de Pro si sustinut de atata lume e nociv. Nociv.

mi-am adus aminte de sloganul unui blog ateu – Ma simt strain si singur cand vad cum nu ganditi. Dar, pe de alta parte, imi pare bine. Marketingul are un viitor stralucit si e din ce in ce mai simplu sa il aplici, masele de oameni devin din ce in ce mai usor de modelat. Profesionistii din marketing incep sa aplice tehnici din ce in ce mai avansate si in Romania. Inca nu am devenit un om de marketing, dar nici nu pot spune ca mi-am ratat cariera, in concluzie succesul marketingului nu poate decat sa ma bucure.

in ultimul rand, nu sunt de acord cu manipularea la un astfel de nivel. Sa “lovesti” in oameni exact acolo unde se afla valorile lor cele mai de pret. In familie, in iubire. Influentezi oamenii, dar eu sunt de parere ca e cazul sa le prezinti de la inceput cum sta situatia. Era nevoie sa se inventeze totul, sa se minta 100 000 de oameni ca sa se promoveze un serial TV? Eu unul nu sunt de acord, indiferent de cat de succes este aceasta campanie de promovare. Nu ai “umblat” la valorile lor, cum a facut-o, sa zicem, reclama Cosmote cu fluturele. Nu ai starnit un sentiment profund care sa induca o emotie capabila sa te faca irational de atasat de ceva. Doar ai prostit o mare de oameni si ai determinat pe altii sa nu mai aiba incredere in nicio alta initiativa. Eu votez si lucrez in favoarea marketingului care starneste, nu a marketingului care prosteste.

In final, te invit sa mai vizionezi reclama cu fluturele…

 

Credit: Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Categories: Marketing

Add comment

Kopy Theme . Proudly powered by WordPress . Created by IshYoBoy.com